Пропускане към основното съдържание

Лято


Според „Уикипедия” лято е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с есента, зимата и пролетта. Астрономично лятото започва с лятното слънцестоене (около 21 юни в Северното полукълбо и 22 декември в Южното полукълбо) и свършва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 22 март в Южното полукълбо). В метеорологията се използва различна конвенция - месеците юни, юли и август в Северното полукълбо и декември, януари и февруари в Южното полукълбо.


Лятото е сезонът с най-високи температури. На територията на по-голямата част от България най-високите средно дневни температури са през юли, а по Черноморието и в планините - през август.
През лятото морската вода се затопля и туристите използват това затопляне, за да посещават България за плаж. Затоплянето става, когато слънцето е силно и открито напече водата, след което тя става топла. През зимата слънцето не е силно и водата е студена.

През 2011 г. астрономическото лято (слънцестоене) в Северното полукълбо започва на 21 Юни в 20:16 ч. българско време.

От всичко това най-много ми харесаха последните няколко реда, в които се казва... лятото е сезона на пикниците, разходките из планината, ваканциите на морето и куп други забавления. Едно от най-хубавите неща през лятото е храната. Има изобилие от плодове и зеленчуци, което кара хората да експериментират с чудни рецепти само за лятото. Разхладителните напитки, пресни салати и ястия изпълнение с вкус са в изобилие през този сезон.

Коментари

Популярни публикации от този блог